Forum o wszystkim (i czasami o niczym)
Administrator
Swe początki zawdzięcza Francji. Zaczęło się od filmu "Yamakasi"
Od teraz jest to sport extremalny.
Sam go trenuje, ale nie idzie za dobrze:) i mało czasu na niego poświęcam.
Główną ideą Le parkour jest pokonywanie przeszkód w jak najefektywniejszy sposób
Standardowo 2 Screeny i filmik:D

Filmik
http://www.youtube.com/watch?v=IjQxIRWZ … re=related
Co o tym sporcie myślicie? Chcielibyście zacząć trenować?
Podoba się wam? Dlaczego? Nie podoba Się? Uzasadnij
Zapraszam do Dyskusji.
Ostatnio edytowany przez Sala2 (2009-03-01 20:43:03)
Trenuje!! ale od pewnego czasu nie mam gdzie trenować. mieszkam na wsi a tu nie ma dużo miejsc. Rozumiem opuszczone domu , ale u mnie takich nie ma.
Bardzo mi się podoba ten sport!. Jest jeszcze pewnie wiecie odmiana le parkour no może nie odmiana. Freerun ten oto sport jest bardziej akrobatyczny służy na robieniu jak najwięcej tricków w krótkiej trasie (np.budynki). Ale jednak myślę że le parkour jest najlepsze xP
pzdr. Chester
Administrator
W takim wypadku polecam tworzenie własnego toru przeszkód lub zajęcie się Freerunem i treningiem różnych odmian Salt.
Jeśli nie to, to jedyne co zostaje, to wypad po za wieś na miasto i tam zacząć ćwiczyć.
Pozdrawiam Sala2:D
Parkour poza przełamaniem własnych lęków i skoczności wymaga dużej siły fizycznej. Polecam zacząć od siłowni i regularnych ćwiczeń rozciągających. Jeśli ktoś poszukuje programu ćwiczeń chętnie pomogę
Ja trenuję i trenowałem, jednak mam taką mobilizację : To nie dla mnie xD
Ćwicze z 3 miechy, a umiem tylko monkeya i dasha z takich ciekawszych tricków.
Ale i tak słabo skacze i nie umiem rolla ze skoku zrobic xD
Administrator
Ja jestem wręcz przeciwieństwem od. Grzyba. Nie umiem Mokey'a i dash'a a potrafię rolla zrobić i wiele wiele innych.
Przeniosłem się jednak na free run i ćwiczę aktualnie "Aeriala" jakby gwiazda, lecz bez wykorzystania rąk.
Bardzo lubię skakanie bo blokach budynkach, ale nie mam do tego warunków (wieś), i mam jestem dość słaby fizycznie, ale jednocześnie jestem lekki, ale np. skakanie przez tyczkę mi za dobrze nie idzie.
Z chęcią bym się zajął tym sportem ale nie mam warunków.
Najprawdopodobniej będę chodził na siłownię i jakieś ćwiczenie, może jakiś sport walki, ten wątek też mnie interesuje.
Administrator
Jedynie co możesz zrobić to wypad za miasto. Domowe ćwiczenia (regularne) fizyczne, też przynoszą efekty.
Przecież od razu nie trzeba chodzić na siłownie...
Jest wiele ćwiczeń które możesz wykonać bez żadnych warunków a się przydadzą w Free run lub LPK:
1. Trening biegowy- wybierz dystans (zależy od twojej kondycji) i regularnie biegaj np. 2 razy dziennie
2. Pompki- zaczynaj od małych ilości np 3 serię po 10 razy 2x dziennie za 1,5 tygodnia zwiększysz sobie albo serie lub liczbę pompek wykonywanych w ciągu jednej serii
3. Brzuszki- Dobre ćwiczenie na mięśnie brzucha, oczywiście także regularnie.
4. Zwykła gimnastyka rozciągająca- regularnie po przez takie ćwiczenia, będziesz mógł się rozciągać do woli i przynajmniej mięśnie będziesz miał ciągle rozgrzane, i gotowe do pracy
Po takim 2 miesiącach regularnych ćwiczeń myślę że możesz zacząć chodzić na siłownie
Lol najbeznadziejniejszy trick
Administrator
Grzyb tic-tac to prosty trick ale przy tym efektywny.
O ile dobrze pamiętam najlepiej wyglądają tic-tac'i z wieloma krokami.
W swej prostocie jest łatwy
Mój ulubiony trick hmm one handed potem thief no i wkońcu Gate Wall z innych to tak mnie nie ciągnie.
Mówię, bardziej wolę Free run'a
Ja tam lubie vertical palm spin Vertical nie umiem niestety ale zwykly palm spin nawet niezle mi idzie. Ale to raczej free run niż pk.
Ps to takie coś
http://www.youtube.com/watch?v=1JO3XPSoUmM&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=7ZGonRtl … re=related
Jeszcze uwielbiam speed, ale nie robie go przez duże przeszkody...
Ostatnio edytowany przez Grzyb (2009-03-09 13:53:42)